Yemek Tarifi

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA




MALZEMELER:


1 Adet büyük soğan
2 Yemek kaşığı kuş üzümü
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Su bardağı pirinç
1 Su bardağı kaynamış su
2 Yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 Tatlı kaşığı tarçın
1 Yemek kaşığı limon suyu
1 Tatlı kaşığı nane
Tuz

HAZIRLANIŞI:

Soğanlar küp küp doğrayalım.
Tencereye zeytin yağını  koyup soğanları  ilave edelim ve ardından su ilave edip kapağı kapatalım.
Suyunu çekince fıstıklar ekleyelim.
Fıstıklar pembeleşinceye kadar kavuralım ve, pirinçleri ilave edip 3,4 dakika daha kavuralım.
Tencereye sıcak su ilave edelim ve kuş üzümü ile baharatları da ekleyip  suyunu çekene kadar pişirelim. Yapraklarımızı 10 dakika suda haşlayalım.
Yaprakları  tezgahımızın üzerine alalım.
Hazırladığımız harçtan yapraklarımızın içine koyup saralım ve tencereye dizelim.
Sarmaların üzerini geçmeyecek kadar su ve limon suyunu ekleyelim.
Sarmaların üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirelim ve üzerine sarma taşı yada ters çevrilmiş bir tabak kapatalım.Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. 
Servis tabağına alıp süsleyerek servis yapalım. 


AFİYET OLSUN.



PATATESLİ FIRIN KEBABI (İKİ YEMEK BİR ARADA)




 MALZEMELER:
750 gram dana kuşbaşı
2 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı limon suyu
5 tane büyük boy patates
3 tane orta boy soğan
1 büyük boy havuç
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
2-3 yemek kaşığı domates salçası veya  domates püresi
Tuz, karabiber
İsteğe göre baharat

HAZIRLANIŞI:

Bir saat önceden etleri  bir  tane doğranmış soğan, sirke veya limon suyu,tuz, biber ,baharat ile marine edelim.  Bir saat beklemeye bırakalımki  sosu ile iyice özleşsin. 
Ardından 1 adet soğanımızı jülyen şekilde dilimleyelim. 
Bir fırın tepsisine pişirme kağıdı serelim ve fırın torbasına soğanlarımızı ve etimizi  dolduralım. Patatesleri,havuçları ve soğanları küp küp doğrayalım. 
Üzerine  sıvı yağ ,tuz, karabiber ve domates salçasını serip karıştıralım. 
Ardından bir başka fırın torbasına doldurup ağzını kapatalım.



İki fırın torbamızı fırınınıza göre aynı  tepsi içerisindede pişirebilirsiniz. 
Eğer fırınınız o özellikleri yok ise ayrı ayrı da pişirebilirsiniz. 
Sıcaklığı ve pişme süresini fırınınıza göre ayarlayıp ara ara kontrol ederek pişirelim.



Fırından çıkan yemeklerimizi servis tabağına alıp üzerini süsleyerk servis yapalım.  
İsterseniz tek tabakta bir yemek olarak ister ayrı ayrı iki yemek olarak servis yapılabilir. 





AFİYET OLSUN


FÜME PEYNİRLİ FIRINDA PATATES






MALZEMELER:
8 adet büyük patates
 2-3 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
 2 Yemek kaşığı  tereyağı
70 gram füme peyniri
 Deniz tuzu
Taze çekilmiş karabiber
HAZIRLANIŞI:
Fırını 225 dereceye ayarlayalım.
Patatesleri  yıkayıp soyalım.
Altından düzce bir parça keselim ki tepside daha iyi dursun yuvarlanmasın. 
Patatesleri kesme tahtasına alıp,başından sonuna kadar dilimler gibi ama tam kesmeden yol yol keselim.
Yağlı kağıt serili bir tepsiye patatesleri düzenli olarak dizelim. 
Sarımsakları rendeleyip tereyağı ve zeytinyağı ile karıştıralım. 
Patates dilimlerinin aralarına sürelim. 
Karabiber ve tuz serpip dilimlediğimiz füme peynirinide  patates dilimlerinin arasına yerleştirelim. 
40 dakika pişirelim. Patateslerin dışı gevrek içi yumuşak olacak. 
Arzu ya göre üzerine kaşar rendesi de konulabilir.


AFİYET OLSUN


LAHANA SARMASI TARİFİ





Lahana sarması hemen herkesin sevdiği çok farklı bir lezzet. Bu gün eğer bilmeyenler varsa lahana sarması tarifi vericem. Ama öncelikle pir püf noktası belirteyim.Sarmalarımızın güzel şekil alması ve dağılmaması için;
Eğer bulabilirseniz içi gevşek tutmuş lahanaları tercih edin. Eğer bulamazsanız da lahanamızı sarma yapmadan iki üç gün önce alıp güneşte bekletmemiz yeterli olacaktır. Güneş lahana yapraklarını büzüştürdükçe daha güzel sarılıyor.Şimdiden kolay gelsin

MALZEMELER:


Orta boy  lahana
1 su bardağı pirinç
250 gr kıyma
1 yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 orta boy soğan
maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızıbiber

HAZIRLANIŞI: 

Lahana yapraklarımızı yıkayıp, büyükçe bir tencerede kaynayan suda haşlayalım.
Tencereden alıp soğuması için tekrar yıkayalım. 
Diğer yanda içimizi hazırlıyalım. 
Yıkayıp, süzdüğümüz pirince, kıymamızı, salçamızı, ince kıyılmış soğan ve maydanozumuzu, sıvıyağımızı, tuz ve baharatlarımızı ekleyip iyice karıştırıralım
Soğuyan lahana yapraklarını istenilen büyüklükte parçalara keselim ve her parçaya içten koyup  uzun veya muska şeklinde saralım. 
Sardığımız lahanaları, pişireceğimiz tencereye sıkı sıkı dizerek yerleştirelim.
1,5 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı salça ekleyip, üzerine dökerek orta ateşte 30 dakika kadar pişirelim. 


AFİYET OLSUN




BULGURLU BİBER DOLMASI






MALZEMELER:


1 çay bardağı zeytinyağı
6 iri çarliston biber
6 salçalık kırmızı biber
1 su bardağı bulgur
2 domates
2 soğan
2 dal taze soğan
1 tatlı kaşığı tozşeker
1’er tatlı kaşığı kuşüzümü ve dolmalık fıstık
2 çay bardağı sıcak su
tuz, karabiber, nane, yenibahar 

    HAZIRLANIŞI:


Biberlerin sap kısımlarını kapak şeklinde kesip çekirdeklerini çıkaralım.
Domatesleri soyup küp küp doğrayalım
Kuru ve taze soğanları temizleyip doğrayalım.
Zeytinyağını tencerede ısıtıp kuru soğan ve taze soğanları soteleyelim.
Bulguru yıkayıp süzelim  ve kavrulmakta olan soğanlara ekleyelim..
 Domates, dolmalık fıstık ve kuş üzümünü ilave edelim.
Tuz, karabiber ve tozşeker, nane ve yenibaharı serpip birkaç dakika daha kavuralım.
Hazırladığınız bulgurlu içle biberleri doldurup kestiğimiz kapaklarla kapatalım.
Dolmaları tencereye dizelim. Üzerine sıcak su gezdirip orta ateşte kapağı kapalı olarak pişirelim.
Soğuk veya ılık servis yapabiliriz


SEBZELİ TEKERLEK MAKARNA





MALZEMELER:
1 paket tekerlek makarna
4 adet sivri biber 
2 adet kırmızı etli biber
2 yemek kaşığı salça
1 büyük domates
1 orta boy patlıcan
pulbiber
tuz, yağ

YAPILIŞI:
Patlıcanı yıkayıp küp küp  doğrayalım ve  tuzlu suya koyup yarım saat kadar bekletelim.
Makarnayı haşlayıp süzelim. Biberleri yuvarlak olarak doğrayalım.
Domatesi ve biberleri halka halka doğrayalım. Makarnamız süzgeçte beklerken tencereye yağı,salçayı  ve patlıcanları ekleyip kavuralım. Tam kavrulmadan önce biberleri ekleyip  kavuralım. En son makarnamızı ekleyip karıştıralım. Yemeğimiz servise hazır.

 Afiyet olsun.



DALYAN KÖFTE TARİFİ:




MALZEMELER:

1 kg az yağlı kıyma
2 tane soğan
2 tane yumurta
1 kutu konserve bezelye
2 tane havuç
2 tane domates
1 çay bardağı un
Yarım bayat ekmek
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 tane haşlanmış yumurta

HAZIRLANIŞI:
Kıymanın içine soğanı rendeleyelim. Karabiber, kırmızıbiber, tuz, yumurta ve bayat ekmeği yoğura bileceğiniz bir kabın içerisine koyarak iyice yoğuralım. Ve yaklaşık 2 cm büyüklüğünde elimiz ile açalım. Daha sonra dalyan köfte  için bezelyeyi  küp doğranmış havuçlar bu karışımı biraz haşlayalım.
Suyunu süzüp içerisine yumurtayı doğrayalım ve bu karışımı dalyan köftenin içerisine koyarak rulo şeklinde saralım. Dikdörtgen bir fırın tepsisine koyarak  180 derece  fırında yaklaşık 35, 40 dakika pişirelim.

Piştikten sonra altındaki biriken suyunu alalım ve domatesimizi rendeleyelim ve su ile karıştıralım.
 Bir tavanın içerisinde hafif ateşte bir taşım kaynatalım ve biraz soyunca unu katarak koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştıralım.
Bu sosumuz oluyur. Köfteleri  dilimleyerek üzerine döküp servis yapalım.
Yanında haşlanmış patates veya haşlanmış sebze ilede servis yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN


İÇLİ KÖFTE TARİFİ:




MALZEMELER:

2buçuk su bardağı ince  bulgur
1 su bardağı irmik
1 yumurta
1 Çorba kaşığı salça
200 gram kıyma
Tuz, Karabiber, Kimyon
Su

İÇ HARCI İÇİN:
Yarım kilo kıyma
2 baş kuru soğan
3 Diş sarımsak
1 su bardağı  ceviz içi
125 gram margarin
1 tutam maydanoz
İsteğe göre baharat

İÇ HARCININ HAZIRLANIŞI:

 Soğanları doğrayalım. Ve kıymayla birlikte yağda kavuralım.
 Ceviz içi, sarımsak ve baharatlarını ilave edip karıştıralım.
Pişirdikten sonra doğranmış maydanozu da ekleyelim ve karıştıralım.
 KÖFTE HAMURUNUN HAZIRLANIŞI:

 Bulgur ve irmiği karıştırma kabına alıp biraz ılık su ekleyerek  karıştıralım.
Kıymayı, yumurtayı, salçayı ve baharatlarıda ekleyip yoğuralım.
Kıvamını tutturabilmek için  azar azar un ilave edelim.
Kıvamını ayarlamak için azar azar ılık suda ilave edebiliriz.
 İyice yoğurduktan sonra ellerimizi ıslatarak içlerini oyalım.
İçlerine iç harcından koyup yavaş yavaş şekillendirerek ağızlarını kapatalım. 
Sıvı yağda kızartıp  yoğurtla servis yapalım.

AFİYET OLSUN.


ETLİ BEZELYE YEMEĞİ







MALZEMELER:

250 gram  yağsız kuşbaşı  et
Yarım kilo  bezelye
1 tane  orta boy soğan
3-4 tane  orta boy patates
3-4 tane orta boy havuç
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşağı zeytinyağı
3 su bardağı sıcak su

HAZIRLANIŞI:

Eti düdüklü tencereye koyup  kendi suyunu çekene kadar kavuruyoruz
Sonra yağını koyup biraz daha kavuruyoruz.
Küçük doğranmış soğanı ekleyip soğanlar solana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Tuz, karabiber ve salçaları ekleyip sıcak suyuda koyduktan sonra düdüklünün kapağını kapatıp 25-30 dk pişiriyoruz.
Bu arada havuçları 1-2 cm'lik yarım halkalar halinde, patatesleri 2 cm'lik küpler halinde doğruyoruz. Et piştikten sonra bezelyeler  konserveyse bezelye, havuç ve patatesleri beraber koyup düdüklüyü kapatmadan sebzeler yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Donmuş veya taze bezelye daha geç piştiği için et pişirme süresini biraz azaltıp diğer sebzelerden önce bezelyeyi etle bir miktar pişirip, sonra diğer sebzeleri ekliyoruz. Patates ve havuç su çektiği için yemeğin suyu az gelirse biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz.
Bende bir internet sitesinden almıştım bu tarifi çok güzel ve lezzetli bir yemek. Yapıp paylaşanlara teşekkür ederiz.
AFİYET OLSUN



SOĞAN KÖFTESİ






MALZEMELER:
Yarım kilo soğan
1 su bardağı un
2 yumurta
Tuz
Karabiber
Nane
1/2 demet maydanoz
Kızartmak için sıvıyağ
Ketçap veya süzme yoğurt


HAZIRLANIŞI:

Soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. 1 çay kaşığı tuz ile ovun.
Yıkayın ve sıkın. İçine tuz, yumurta, maydanoz, karabiber ve nane koyup karıştırın.
Kızgın yağa kaşık kaşık koyup arkalı önlü kızartın.
Ketçap veya süzme yoğurt ile servis yapın.


AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder