ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA
MALZEMELER:
1 Adet büyük soğan
2 Yemek kaşığı kuş üzümü
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Su bardağı pirinç
1 Su bardağı kaynamış su
2 Yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 Tatlı kaşığı tarçın
1 Yemek kaşığı limon suyu
1 Tatlı kaşığı nane
Tuz
HAZIRLANIŞI:
Soğanlar küp küp doğrayalım.
Tencereye zeytin yağını koyup
soğanları ilave edelim ve ardından su ilave edip kapağı kapatalım.
Suyunu çekince fıstıklar ekleyelim.
Fıstıklar pembeleşinceye kadar
kavuralım ve, pirinçleri ilave edip 3,4 dakika daha kavuralım.
Tencereye sıcak su ilave edelim ve
kuş üzümü ile baharatları da ekleyip suyunu çekene kadar pişirelim.
Yapraklarımızı 10 dakika suda haşlayalım.
Yaprakları tezgahımızın
üzerine alalım.
Hazırladığımız harçtan
yapraklarımızın içine koyup saralım ve tencereye dizelim.
Sarmaların üzerini geçmeyecek kadar
su ve limon suyunu ekleyelim.
Sarmaların üzerine bir miktar
zeytinyağı gezdirelim ve üzerine sarma taşı yada ters çevrilmiş bir tabak
kapatalım.Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
Servis tabağına alıp süsleyerek
servis yapalım.
AFİYET OLSUN.
PATATESLİ FIRIN KEBABI (İKİ YEMEK
BİR ARADA)
MALZEMELER:
750 gram dana kuşbaşı
2 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı limon suyu
5 tane büyük boy patates
3 tane orta boy soğan
1 büyük boy havuç
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
2-3 yemek kaşığı domates salçası
veya domates püresi
Tuz, karabiber
İsteğe göre baharat
HAZIRLANIŞI:
Bir saat önceden etleri
bir tane doğranmış soğan, sirke veya limon suyu,tuz, biber ,baharat
ile marine edelim. Bir saat beklemeye bırakalımki sosu ile iyice
özleşsin.
Ardından 1 adet soğanımızı jülyen
şekilde dilimleyelim.
Bir fırın tepsisine pişirme kağıdı
serelim ve fırın torbasına soğanlarımızı ve etimizi dolduralım.
Patatesleri,havuçları ve soğanları küp küp doğrayalım.
Üzerine sıvı yağ ,tuz,
karabiber ve domates salçasını serip karıştıralım.
Ardından bir başka fırın torbasına
doldurup ağzını kapatalım.
İki fırın torbamızı fırınınıza göre
aynı tepsi içerisindede pişirebilirsiniz.
Eğer fırınınız o özellikleri yok
ise ayrı ayrı da pişirebilirsiniz.
Sıcaklığı ve pişme süresini
fırınınıza göre ayarlayıp ara ara kontrol ederek pişirelim.
Fırından çıkan yemeklerimizi servis
tabağına alıp üzerini süsleyerk servis yapalım.
İsterseniz tek tabakta bir yemek
olarak ister ayrı ayrı iki yemek olarak servis yapılabilir.
AFİYET OLSUN
FÜME PEYNİRLİ FIRINDA PATATES
MALZEMELER:
8 adet büyük patates
2-3 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
2 Yemek kaşığı tereyağı
70 gram füme peyniri
Deniz tuzu
Taze çekilmiş karabiber
HAZIRLANIŞI:
Fırını 225 dereceye ayarlayalım.
Patatesleri yıkayıp soyalım.
Altından düzce bir parça keselim ki tepside daha iyi dursun
yuvarlanmasın.
Patatesleri kesme tahtasına alıp,başından sonuna kadar dilimler
gibi ama tam kesmeden yol yol keselim.
Yağlı kağıt serili bir tepsiye patatesleri düzenli olarak
dizelim.
Sarımsakları rendeleyip tereyağı ve zeytinyağı ile
karıştıralım.
Patates dilimlerinin aralarına sürelim.
Karabiber ve tuz serpip dilimlediğimiz füme peynirinide
patates dilimlerinin arasına yerleştirelim.
40 dakika pişirelim. Patateslerin dışı gevrek içi yumuşak
olacak.
Arzu ya göre üzerine kaşar rendesi de konulabilir.
AFİYET OLSUN
LAHANA SARMASI TARİFİ
Lahana sarması hemen herkesin sevdiği çok farklı bir lezzet. Bu
gün eğer bilmeyenler varsa lahana sarması tarifi vericem. Ama öncelikle pir püf
noktası belirteyim.Sarmalarımızın güzel şekil alması ve dağılmaması için;
Eğer bulabilirseniz içi gevşek tutmuş lahanaları tercih edin. Eğer
bulamazsanız da lahanamızı sarma yapmadan iki üç gün önce alıp güneşte
bekletmemiz yeterli olacaktır. Güneş lahana yapraklarını büzüştürdükçe daha
güzel sarılıyor.Şimdiden kolay gelsin
MALZEMELER:
Orta boy lahana
1 su bardağı pirinç
250 gr kıyma
1 yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 orta boy soğan
maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
HAZIRLANIŞI:
Lahana yapraklarımızı yıkayıp, büyükçe bir tencerede kaynayan suda
haşlayalım.
Tencereden alıp soğuması için tekrar yıkayalım.
Diğer yanda içimizi hazırlıyalım.
Yıkayıp, süzdüğümüz pirince, kıymamızı, salçamızı, ince kıyılmış
soğan ve maydanozumuzu, sıvıyağımızı, tuz ve baharatlarımızı ekleyip iyice
karıştırıralım
Soğuyan lahana yapraklarını istenilen büyüklükte parçalara keselim
ve her parçaya içten koyup uzun veya muska şeklinde saralım.
Sardığımız lahanaları, pişireceğimiz tencereye sıkı sıkı dizerek
yerleştirelim.
1,5 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı salça ekleyip, üzerine dökerek
orta ateşte 30 dakika kadar pişirelim.
AFİYET OLSUN
BULGURLU BİBER DOLMASI
MALZEMELER:
1 çay bardağı zeytinyağı
6 iri çarliston biber
6 salçalık kırmızı biber
1 su bardağı bulgur
2 domates
2 soğan
2 dal taze soğan
1 tatlı kaşığı tozşeker
1’er tatlı kaşığı kuşüzümü ve dolmalık fıstık
2 çay bardağı sıcak su
tuz, karabiber, nane, yenibahar
HAZIRLANIŞI:
Biberlerin sap kısımlarını kapak şeklinde kesip çekirdeklerini
çıkaralım.
Domatesleri soyup küp küp doğrayalım
Kuru ve taze soğanları temizleyip doğrayalım.
Zeytinyağını tencerede ısıtıp kuru soğan ve taze soğanları
soteleyelim.
Bulguru yıkayıp süzelim ve kavrulmakta olan soğanlara
ekleyelim..
Domates, dolmalık fıstık ve kuş üzümünü ilave edelim.
Tuz, karabiber ve tozşeker, nane ve yenibaharı serpip birkaç
dakika daha kavuralım.
Hazırladığınız bulgurlu içle biberleri doldurup kestiğimiz
kapaklarla kapatalım.
Dolmaları tencereye dizelim. Üzerine sıcak su gezdirip orta ateşte
kapağı kapalı olarak pişirelim.
Soğuk veya ılık servis yapabiliriz
SEBZELİ TEKERLEK MAKARNA
MALZEMELER:
1 paket tekerlek makarna
4 adet sivri biber
2 adet kırmızı etli biber
2 yemek kaşığı salça
1 büyük domates
1 orta boy patlıcan
pulbiber
tuz, yağ
YAPILIŞI:
Patlıcanı yıkayıp küp küp doğrayalım ve tuzlu suya
koyup yarım saat kadar bekletelim.
Makarnayı haşlayıp süzelim. Biberleri yuvarlak olarak doğrayalım.
Domatesi ve biberleri halka halka doğrayalım. Makarnamız süzgeçte
beklerken tencereye yağı,salçayı ve patlıcanları ekleyip kavuralım. Tam
kavrulmadan önce biberleri ekleyip kavuralım. En son makarnamızı ekleyip
karıştıralım. Yemeğimiz servise hazır.
Afiyet olsun.
DALYAN KÖFTE TARİFİ:
MALZEMELER:
1 kg az yağlı kıyma
2 tane soğan
2 tane yumurta
1 kutu konserve bezelye
2 tane havuç
2 tane domates
1 çay bardağı un
Yarım bayat ekmek
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 tane haşlanmış yumurta
HAZIRLANIŞI:
Kıymanın içine soğanı rendeleyelim. Karabiber, kırmızıbiber, tuz,
yumurta ve bayat ekmeği yoğura bileceğiniz bir kabın içerisine koyarak iyice
yoğuralım. Ve yaklaşık 2 cm büyüklüğünde elimiz ile açalım. Daha sonra dalyan
köfte için bezelyeyi küp doğranmış havuçlar bu karışımı biraz
haşlayalım.
Suyunu süzüp içerisine yumurtayı doğrayalım ve bu karışımı dalyan
köftenin içerisine koyarak rulo şeklinde saralım. Dikdörtgen bir fırın tepsisine
koyarak 180 derece fırında yaklaşık 35, 40 dakika pişirelim.
Piştikten sonra altındaki biriken suyunu alalım ve domatesimizi
rendeleyelim ve su ile karıştıralım.
Bir tavanın içerisinde hafif ateşte bir taşım kaynatalım ve
biraz soyunca unu katarak koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştıralım.
Bu sosumuz oluyur. Köfteleri dilimleyerek üzerine döküp
servis yapalım.
Yanında haşlanmış patates veya haşlanmış sebze ilede servis
yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN
İÇLİ KÖFTE TARİFİ:
MALZEMELER:
2buçuk su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
1 yumurta
1 Çorba kaşığı salça
200 gram kıyma
Tuz, Karabiber, Kimyon
Su
İÇ HARCI İÇİN:
Yarım kilo kıyma
2 baş kuru soğan
3 Diş sarımsak
1 su bardağı ceviz içi
125 gram margarin
1 tutam maydanoz
İsteğe göre baharat
İÇ HARCININ HAZIRLANIŞI:
Soğanları doğrayalım. Ve kıymayla birlikte yağda kavuralım.
Ceviz içi, sarımsak ve baharatlarını ilave edip
karıştıralım.
Pişirdikten sonra doğranmış maydanozu da ekleyelim ve
karıştıralım.
KÖFTE HAMURUNUN HAZIRLANIŞI:
Bulgur ve irmiği karıştırma kabına alıp biraz ılık su
ekleyerek karıştıralım.
Kıymayı, yumurtayı, salçayı ve baharatlarıda ekleyip yoğuralım.
Kıvamını tutturabilmek için azar azar un ilave edelim.
Kıvamını ayarlamak için azar azar ılık suda ilave edebiliriz.
İyice yoğurduktan sonra ellerimizi ıslatarak içlerini
oyalım.
İçlerine iç harcından koyup yavaş yavaş şekillendirerek ağızlarını
kapatalım.
Sıvı yağda kızartıp yoğurtla servis yapalım.
AFİYET OLSUN.
ETLİ BEZELYE YEMEĞİ
MALZEMELER:
250 gram yağsız kuşbaşı et
Yarım kilo bezelye
1 tane orta boy soğan
3-4 tane orta boy patates
3-4 tane orta boy havuç
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşağı zeytinyağı
3 su bardağı sıcak su
HAZIRLANIŞI:
Eti düdüklü tencereye koyup kendi suyunu çekene kadar
kavuruyoruz
Sonra yağını koyup biraz daha kavuruyoruz.
Küçük doğranmış soğanı ekleyip soğanlar solana kadar kavurmaya
devam ediyoruz. Tuz, karabiber ve salçaları ekleyip sıcak suyuda koyduktan
sonra düdüklünün kapağını kapatıp 25-30 dk pişiriyoruz.
Bu arada havuçları 1-2 cm'lik yarım halkalar halinde, patatesleri
2 cm'lik küpler halinde doğruyoruz. Et piştikten sonra bezelyeler
konserveyse bezelye, havuç ve patatesleri beraber koyup düdüklüyü
kapatmadan sebzeler yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Donmuş veya taze bezelye daha geç piştiği için et pişirme süresini
biraz azaltıp diğer sebzelerden önce bezelyeyi etle bir miktar pişirip, sonra
diğer sebzeleri ekliyoruz. Patates ve havuç su çektiği için yemeğin suyu az
gelirse biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz.
Bende bir internet sitesinden almıştım bu tarifi çok güzel ve
lezzetli bir yemek. Yapıp paylaşanlara teşekkür ederiz.
AFİYET OLSUN
SOĞAN KÖFTESİ
MALZEMELER:
Yarım kilo soğan
1 su bardağı un
2 yumurta
Tuz
Karabiber
Nane
1/2 demet maydanoz
Kızartmak için sıvıyağ
Ketçap veya süzme yoğurt
HAZIRLANIŞI:
Soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. 1 çay kaşığı tuz ile ovun.
Yıkayın ve sıkın. İçine tuz, yumurta, maydanoz, karabiber ve nane
koyup karıştırın.
Kızgın yağa kaşık kaşık koyup arkalı önlü kızartın.
Ketçap veya süzme yoğurt ile servis yapın.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder