Sebze Yemekleri

KIRMIZI KÖFTE.

     

MALZEMELER:
1/2 kilo hindi kıyması
1 dilim kenarları alınmış bayat ekmek
100gr düvülmüş ceviz
2 yumurta sarısı
İyice çırpılmış 2 yumurtanın akı
Tuz ve karabiber
Kızartmak için zeytinyağı
Yarım kilo kırmızı etli biber

YAPILIŞI:
Ekmeği suda bekletin vfe sıkarak hindi kıymanın içine karıştırın.
Yumurta sarısı ceviz. tuz ve karabiberle karıştırarak köfteleri  oluşturun.
Bu yaptığınız köfteleri ızgarada kızartın.
Közlenmiş kırmızı biber ile bohça şeklinde kapatın.
Tepsiye dizin ve 5 dakika fırında tutup sıcak olarak yanında süzme yoğurt ile servis yapın.



FIRINDA DOMATES DOLMASI






MALZEMELER:

3 tane patlıcan
 8 tane büyük  domates
 Bir tutam tuz
 2 çorba kaşığı zeytinyağı
 Kızartmak için yağ
 1-2 diş ince doğranmış sarmısak,
 10-15 yaprak taze nane
1 kaşık ince doğranmış maydanoz

HAZIRLANIŞI:
Patlıcanları soyalım ve birer cm kalınlığında dilimleyelim.
Tuzlu suya koyup bir saat kadar bekletelim. Fırını 180 dereceye ısıtalım. Domateslerin üst kısımlarını keselim ve alt kısmın içini kaşıkla çıkaralım ve bir kenara ayıralım. Kabuklu kısımların üzerine yağ  ve tuz serpelim . Bir fırın kabına koyup fırında 10 dakika pişirelim. Tuzlu sudaki patlıcanları yıkayıp kâğıt havlu ile kurulayalım. Yağı geniş bir tavada kızdırıp patlıcanları yumuşayıncaya dek kızartalım. Patlıcanları irice doğrayıp  maydanozun yarısını, nane yaprağını ve defne yaprağını bir kaba koyup iyice karıştıralım. Domatesleri bu karışımla dolduralım. Üzerine kalan maydanozuda ekleyip tekrar fırına koyalım ve 5-10 dakika kızartalım. Sıcak olarak servis yapalım. 


 ETLİ BEZELYE YEMEĞİ





MALZEMELER:

250 gram  yağsız kuşbaşı  et
Yarım kilo  bezelye
1 tane  orta boy soğan
3-4 tane  orta boy patates
3-4 tane orta boy havuç
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşağı zeytinyağı
3 su bardağı sıcak su

HAZIRLANIŞI:

Eti düdüklü tencereye koyup  kendi suyunu çekene kadar kavuruyoruz
Sonra yağını koyup biraz daha kavuruyoruz.
Küçük doğranmış soğanı ekleyip soğanlar solana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Tuz, karabiber ve salçaları ekleyip sıcak suyuda koyduktan sonra düdüklünün kapağını kapatıp 25-30 dk pişiriyoruz.

Bu arada havuçları 1-2 cm'lik yarım halkalar halinde, patatesleri 2 cm'lik küpler halinde doğruyoruz. Et piştikten sonra bezelyeler  konserveyse bezelye, havuç ve patatesleri beraber koyup düdüklüyü kapatmadan sebzeler yumuşayana kadar pişiriyoruz.

Donmuş veya taze bezelye daha geç piştiği için et pişirme süresini biraz azaltıp diğer sebzelerden önce bezelyeyi etle bir miktar pişirip, sonra diğer sebzeleri ekliyoruz. Patates ve havuç su çektiği için yemeğin suyu az gelirse biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz.
Bende bir internet sitesinden almıştım bu tarifi çok güzel ve lezzetli bir yemek. Yapıp paylaşanlara teşekkür ederiz.
AFİYET OLSUN.



FÜME PEYNİRLİ FIRINDA PATATES.




MALZEMELER:
8 adet büyük patates
 2-3 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
 2 Yemek kaşığı  tereyağı
70 gram füme peyniri
 Deniz tuzu
Taze çekilmiş karabiber
HAZIRLANIŞI:
Fırını 225 dereceye ayarlayalım.
Patatesleri  yıkayıp soyalım.
Altından düzce bir parça keselim ki tepside daha iyi dursun yuvarlanmasın. 
Patatesleri kesme tahtasına alıp,başından sonuna kadar dilimler gibi ama tam kesmeden yol yol keselim.
Yağlı kağıt serili bir tepsiye patatesleri düzenli olarak dizelim. 
Sarımsakları rendeleyip tereyağı ve zeytinyağı ile karıştıralım. 

Patates dilimlerinin aralarına sürelim. 
Karabiber ve tuz serpip dilimlediğimiz füme peynirinide  patates dilimlerinin arasına yerleştirelim. 
40 dakika pişirelim. Patateslerin dışı gevrek içi yumuşak olacak. 
Arzu ya göre üzerine kaşar rendesi de konulabilir.


AFİYET OLSUN.

FIRINDA  BİBER DOLMASI (bulgurlu)





 MALZEMELER:

yarım kilo iri çekilmiş orta yağlı kıyma
1,5 su bardağı pilavlık bulgur
1 fincan zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan
6-7 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 çay
kaşığı yenibahar
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
1 adet domates
Yeşil ve kırmızı  dolmalık biber
Tuz

HAZIRLANIŞI:

 Biberlerin tepe kısmı keserek tohumları temizleyelim. 
Domatesin kabuklarını soyalım ve incece doğrayıp  hazırlayacağımız içe katalım . 
Diğer taraftan kıyma, ince kıyılmış soğan ve sarımsak, biber salçası, domates salçası, tuz ve baharatları derince bir kaba koyup iyice karıştıralım. 1 su bardağı bulgur ilave edelim. 
Doğranmış  domatesleri   su ve zeytinyağını da ekleyip  tekrar karıştıralım.
Biberleri çok bastırılmadan dolduralım. Üzerine biberlerin saplarını kapak yapalım.
 İşlemi böylece tamamladıktan sonra, bir tepsiye  salça sürelim. 

Üzerine doldurduğumuz biberleri dizelim ve tepsinin yarısına kadar su ilave edelim.

Üzerine aliminyum folyo ile kapatıp, fırında pişirelim. 
Piştikten sonra folyoyu kaldırıp, dolmaların üzerini hafif  kızartalım. 

 Yemeğimiz servise hazır vede iştah açıcı gözüküyor. Eee hadi buyrun afiyet olsun..:)



HAVUÇLU KIRMIZI FASULYE ÇORBASI









MALZEMELER:

500gr. konserve kirmizi fasulye(Konserve sevmeyenler önceden haşlanmış fasulye kullanabilir)
2 tane orta boy patates
2 tane büyük havuc
1 sogan
1 tane kırmızı etli biber
yag
tuz
kirmizi biber
karabiber
YAPILIŞI:
Soğanları , kırmızı biberi ve havuçları küçük küçük doğrayalım.
Bir tencereye yagi  kücük doğranmış soganlari  ve doğranmış kırmızı biberi ekleyip kavuralım.,
 Soğanlar pembelesmeden kücük küp halinde dogradigimiz havuclari ilave edip karistirarak kavuralım. Havuclarin renkleri degisene kadar.  Ardindan salcayi ekleyip tekrar bir iki defa karistirdiktan sonra patates ve kirmizi fasulyeleri ekleyelim
Üzerini  aşacak kadar su ilave edip, baharatlarinı ve tuzunuda  katip pismeye birakalım.
Havuclar ve patatesler yumusayana kadar pişirelim.

Lezzetli ve sağlıklı bir yemek. misafirler içinde sofaralar içinde bir değişiklik. 
Eminim lezzetinden memnun kalacaksınız.
.Afiyet olsun.







MALZEMELER:

2 büyük boy tatlı patates
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/4 çay kaşığı kekik
Bir tutam tuz ve biber
1 demet  kıvırcık marul
Yarım çay bardağı çekirdek içi
1/4 su bardağı kurutulmuş kızılcık
Üzerine nar ekşisi


HAZIRLANIŞI:

Tatlı patateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayıp yıkayalım.
Üzerine zeytin yağı ve baharatları serpiştirip güzelce harmanlayalım.
Pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye yayalım.
 400 derece önceden ısıtılmış fırında pişirip kızartalım. 
Kıvırcıkları elimizle istenilen büyüklükte parçalayalım. 
Üzerine nar ekşisi  tuz ve bir yemek kaşığı kadar sıvıyağ ekleyip karıştıralım.



Daha sonra patateslerimizi kızılcıklarımızı ve çekirdek içlerimizi ekleyelim . 
Salatamız servise hazır.

AFİYET OLSUN




KABAK PÜRESİ.




MALZEMELER:

1 orta boy kabak
1 su bardağı süt
2 vanilin
3 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı kıyılmış ceviz

HAZIRLANIŞI:
Kabağı soyup küp küp doğrayalım ve sonra üzerini örtecek kadar su ile kaynatalım. 
Suyunu çekmeye başladığında yarı pişmiş sıcak kabaklara  süt, şeker ve vanilyayı ekleyip kaynatalım. Kabaklara tarçınıda ekleyip  hafifçe blenderden geçirip  sonra servis tabağına alalım. 
Üzerine cevizleri serpiştirip servis yapalım.

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder